BÚVÁROKTATÁS  
 
PSAI sportbúvár program
PSAI Hivatásos program
Fogyatékossággal
élők búvárkodása
 

Fogyatékossággal élők búvárkodása:Amint lehetőség nyílt rá hazánkban az elsők között képeztünk magunkat tovább, hogy immáron fogyatékossággal élők számára is elérhetővé tegyük ezt a könnyen megtanulható és fantasztikus élményeket nyújtó sportot.
Hiszünk benne, hogy ezen munkánkkal hozzásegítjük a fogyatékossággal élőket ahhoz, hogy könnyebben visszataláljanak, beilleszkedjenek a társadalomba, továbbá az épek is megtanulják elfogadni és kezelni a másságot.
Pedagógiai alapelvünket Goethe szavai határozzák meg:
„Ha az embert olyannak veszed amilyen, tulajdonképpen rosszabbá teszed.
Ha olyannak veszed őt, amilyennek lennie kell, akkor azzá teszed, amivé lehet.”
Dr. Gőbl Anna Hiperbár- és búvárorvos, IAHD Hungary course & medical director, Divers Alert Network (DAN) European Instructor Trainer, SSI, NASE búvároktatási rendszerek instructor trainere az alábbi gondolatokat osztotta meg velünk a fogyatékossággal élők búvárkodása kapcsán:

„A sportbúvárkodás kalandot, testedzést, speciális képességeket, a természeti erőkkel felvett harc jelképét hordozza magában. Az átlagemberek gondolkodásában (gyakran a búvárok által is előszeretettel terjesztett információk alapján) ez a sport a kiválasztottak privilégiuma; a világon milliók számára csak egy álom marad.
Csaknem minden országra igaz, hogy meglepően nagy számban találkozunk olyan emberekkel, akik a legkülönbözőbb fogyatékossággal élnek. Testi, értelmi fogyatékossággal élni – és emellett megkockáztatni a búvárkodás kalandokkal, mítoszokkal egybefonódott világába való belépést – nemigen fér össze egymással az átlagos gondolkodás szintjén.
Pedig: búvárrá válni – mindenki számára elérhető cél!
A mai, „mindentudó” modern búvárfelszerelések, korszerű búvároktatási segédeszközök és módszerek segítségével csaknem mindenki számára elsajátítható ez a sportág.A búvárkodás:

 • mozgásfunkciókat fejlesztő, egészségépítő sport
  A víz alatti légzés biztonsága – hiszen hátunkon van a tartalék levegő, és a lebegés-adta háromdimenziós, kerekesszék, segédeszközök nélküli szabad mozgás olyan élményt jelent, amelyet mindenkinek érdemes lenne kipróbálnia. A búvárkodás kedvező lehetőséget nyújt testgyakorlásra, kondíciójavításra, így csökkenthető az elhízás, egyes testi (például: szív- és érrendszeri) és lelki (például: depresszió, testképzavarok) betegségek kialakulásának kockázata.
 • új érdeklődési/ismeretszerzési kört adó sport
  A víz alatti világ lenyűgöző sokszínűsége több olyan, hobbi-szintű elfoglaltság (például a víz alatti fotózás, tengerbiológiai megfigyelések) potenciálját hordozza magában, melyek gyakorlása közben nincs különbség az „épek” és a „fogyatékossággal” között.
 • felbecsülhetetlen értékkel bír a szociális betagozódás terén
  A búvárkodás biztonságos, mégis izgalmas kalandokat ígérő társas sport – azaz társaságot formáló, szociális kapcsolatokat építő tevékenység. Egy búvártúra – az internet segíségét is igénybe vevő – szervezője, a túrán készült videók, fotók rendszerezője, a tengerbiológiai előadások tartója – és még számtalan, közösségileg fontos tevékenység végzője ugyanúgy lehet fogyatékossággal élő személy is. A közös hobbi pedig összeköt és integrál.”

Merüléssel megvalósítható célok:

A búvárkodásnak a fentebb említett jótékony hatásai mellett a számos egyéb, orvosilag is igazolt előnye van a fogyatékossággal élők számára:

 • Magatartás zavaros vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára a felelősség teljes sport űzése segít a koncentráció javításában és ezáltal a nehézségek kezelésében.
 • Javítja a mikrokeringést és az oxigenizációt a nem mozgatott testrészekben, hiszen a légzőgázok nagyobb nyomáson kerülnek belélegzésre.
 • A oxigénhiányos állapot következtében kialalakult görcsös izmokat lazítja: már néhány merülést követően az addig merev végtagok tartása lazul. Hosszú távon csökkenthető a gyógyszerek adagja.
 • Olyan betegségek esetében, ahol a hiberbár oxigénkezelés sikeres lehet (pl.: oxigénhiány következtében kialakult betegségek) a merülés alatt használatos speciális gázokkal és a nyomás alatt történő belélegzéssel ugynevezett mikrokezeléseket tudunk megvalósítani a hiberbár kezelés költségeinek töredékéért.
 • A búvárkodás könnyen megtanulható technikai sport, ezáltal a fogyatékossággal élők számára is biztosítja az önbizalom, önbecsülés kialakítását


Az oldalon található fotókat David Pilosof készítette.


A weboldal az Underwater Holiday Kft. tulajdona. Minden jog fentartva. C 2008